Zeplin Nedir?
Zeplin temel olarak motor tahrikli büyük bir helyum balonudur. İsmini yapımcısı Ferdinand Von Zeppelin’den almıştır. Yolcu ve mürettebat altta salınmış balon sepeti içinde seyahat ederler, onu destekleyen bir iç çatı olduğu zaman sabit tip olarak isimlendirilirler, iç çatı yani iskelet olmadığı zaman sabit olmayan tip veya keşif balonu olarak isimlendirilirler. Kılıf malzemelerini birbirlerine yapıştırılmış 5 çeşit kumaştan yapılır. Bu kumaşlar hafiftir ve kötü hava olaylarına karşı ve ultraviyole ışınlarına karşı korunaklı olarak tasarlanmıştır.
Zeplin denildiğinde hepimizin aklına farklı bir hava ulaşım aracı gelir. Zeplin temel olarak motor tahrikli büyük bir helyum balonudur. İsmini yapımcısı Ferdinand Von Zeppelin’den almıştır. Yolcu ve mürettebat altta salınmış balon sepeti içinde seyahat ederler, onu destekleyen bir iç çatı olduğu zaman sabit tip olarak isimlendirilirler, iç çatı yani iskelet olmadığı zaman sabit olmayan tip veya keşif balonu olarak isimlendirilirler. Kılıf malzemelerini birbirlerine yapıştırılmış 5 çeşit kumaştan yapılır. Bu kumaşlar hafiftir ve kötü hava olaylarına karşı ve ultraviyole ışınlarına karşı korunaklı olarak tasarlanmıştır.
Zeplinler Nasıl Çalışır?
Zeplin havalanmasını helyum gazına borçlu. Eski nesil hava araçlarında hidrojen gazı kullanılıyordu ama hidrojen istikrarsız bir gazdı. Günümüzdeki modern zeplinler helyum kullanıyorlar çünkü helyum, asal ve son derece istikrarlı bir gaz. Helyum nerdeyse hidrojen kadar hafif ve hidrojenden pahalı bir gaz. Zeplinler yükseldikçe hava seyrekleşir ve helyum genleşir, alçalırken tam tersi olur. Her iki durumda havada kalmaya engel olur. Havayı ve helyumu dengede tutabilmek için hava baloncukları kullanır. Zeplinlerin havalanabilmesi için motorları yer çekiminden kurtarabilmesi için yüklü miktarda gaz depolaması gerekir. Yaklaşık bir metreküp helyum bir kilogramlık ağırlığı kaldırabiliyor. Zeplinin uçması için itme ve motor gücüne ihtiyacı vardır. Zeplinde 3 motor olup iki tanesi gövdenin yan kısımlarına bir tanesi ise arka kısmına monte edilmiştir. Gövdenin yanındaki 2 motor iniş, kalkış ve havda sabit olmayı desteklerken, arkadaki motor ise zeplinin sağa sola hareketini sağlar. Zeplindeki üç motor zepline keskin bir dönüş yarıçapı sağlar, bunu da kokpitteki bir dümen sistemiyle sağlar. Motorların bu desteği sayesinde değişen hava koşullarına hızlı bir şekilde yanıt vermeyi sağlıyor. Zeplinler hava taşıtları gibi ileri, geri, sağa, sola, yukarı ve aşağı hareket edebiliyor. Zeplinler sadece motorlu bir balon değil, yüksek teknolojili iskeleti her şeyi bir arada tutuyor, bunlar; gondol, dümen paleti, kuyrukları ve sabitleyicileridir.
İlk Uçuş
İlk uçuş Fransız mühendis Henri Griffed tarafından 24 Kasım 1852 yılında gerçekleşmiştir. Henri Giffard 160 kilogram ağırlığındaki ve 3 BG’ndeki buhar makinasını 43 metre uzunluğunda ve 12 metre çapındaki, hidrojenle dolu bir torbanın altına takarak Paris’ten havalanıp 30 km uzaklıktaki Trappes’e uçarak gerçekleştirilmiştir.