DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Otomatik Pilot Nedir?

Uçaklar geçmişten bu yana seyahat, yük taşıma, askeri gibi birçok amaç için kullanılan vasıtalardır. Uçaklar, havayolu sektörünün en başından beri önde gelen araçlarıdır. Her aracı kullanan birinin olması gerektiği gibi uçakları kullananda pilotlardır. Havayolu araçlarını diğer araçlardan ayıran birçok özellik vardır. Otomatik pilot bu özelliklerden bir tanesi. Fakat sadece havayollarında kullanılmayan bu özellik yeni nesil roketler, arabalar ve gemilerde de kullanılıyor. Otomatik pilot uçağa yüklenen yazılım ve kodlamalar sayesinde uçak, bir kumanda edene ihtiyaç duymadan rotada kendi hareketini ve manevralarını yapabiliyor. İlk otomatik pilotlar yalnızca sabit bir yön ve irtifayı koruyabiliyorlardı. Ancak modern otomatik pilotlar kalkıştan inişe kadar uçuş safasının her bölümünü kontrol edebiliyor.

Otomatik Pilot Nedir?
24.08.2020
1.627
A+
A-

Uçaklar geçmişten bu yana seyahat, yük taşıma, askeri gibi birçok amaç için kullanılan vasıtalardır. Uçaklar, havayolu sektörünün en başından beri önde gelen araçlarıdır. Her aracı kullanan birinin olması gerektiği gibi uçakları kullananda pilotlardır. Havayolu araçlarını diğer araçlardan ayıran birçok özellik vardır. Otomatik pilot bu özelliklerden bir tanesi. Fakat sadece hava taşıtlarında kullanılmayan bu özellik yeni nesil roketler, arabalar ve gemilerde de kullanılıyor. Otomatik pilot uçağa yüklenen yazılım ve kodlamalar sayesinde uçak, bir kumanda edene ihtiyaç duymadan rotada kendi hareketini ve manevralarını yapabiliyor. İlk otomatik pilotlar yalnızca sabit bir yön ve irtifayı koruyabiliyorlardı. Ancak modern otomatik pilotlar kalkıştan inişe kadar uçuş safasının her bölümünü kontrol edebiliyor.

Otomatik Pilot Nedir?

Otomatik pilotun amacı, pilot doğrudan uçağa etki yapmadan, uçağı kontrol etmektir. Otomatik pilot uçağın tutumunu ve yönünü korur. Bu sayede, uçağı yanal, dikey ve uzunlamasına dengede tutar. Uçuş öncesinde hazırlanan rota bilgileri bu yazılıma yüklenir. Pilot tarafından görev verildiği andan itibaren, otomatik pilot devreye girer ve uçağı kontrol eder. Otomatik pilot uzun uçuşlarda uçağı kontrol etmenin iş yükünü ve yorgunluğunu pilotlarda alır.

Uçaklar, tek eksenli, iki eksenli ve üç eksenli olmak üzere üç farklı tip otomatik pilot yazılımlarına sahip olabilir. Yeni nesil hava araçları genelde geliştirilmiş üç eksenli otomatik pilot yazılımına sahip olur. 3 eksenli oto pilotlar, dönüş ve yatış hareketleri ile beraber kokpiti kontrol ederek, sapma hareketini kontrol edebilir. Yeni nesil sistemlerde klasik uçuş manevralarının çoğunu pilot kontrol eder. Ancak ekstrem durumlarda otomatik pilot devreye girer.

Otomatik Pilot Ne Zaman Devreye Girer

Otomatik pilot kalkıştan bir süre sonra aktif olur ve inişten bir süre sonra kapatılır. Bunun dışında, pilot görüş alanının azaldığı ya da uçuş sisteminde çıkan herhangi arızada, pilotun kontrolünde otomatik pilot devreye girer.

Otomatik Pilotun Tarihi

Otomatik pilotun asıl amacı pilota çeşitli yerlerde yardımcı olmak olan otomatik pilotların asıl geçmişi sanıldığı kadar yakın tarih değil. Otomatik pilot teknolojisi 1912 yılından itibaren görmeye başlıyoruz. Sperry Corporation tarafından ilk olarak geliştirilen ve üretilen bu sistem günümüze kadar ulaşmış ve havacılık sektöründe önemli bir yeri vardır.

 

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.