Akıncı TİHA Nedir?
Akıncı Taarruzi İnsanız Hava Aracı (TİHA), Baykar Savunma tarafından üretim ve Ar-Ge’si yapılan ve Türkiye’nin en gelişmiş özelliklere sahip insansız hava aracıdır. Türkiye, Bayraktar AKINCI’nın uçuşuyla birlikte bu sınıfta gelişmiş insansız hava aracına sahip 4 ülkeden biri oldu.
Akıncı Taarruzi İnsanız Hava Aracı (TİHA), Baykar Savunma tarafından üretim ve Ar-Ge’si yapılan ve Türkiye’nin en gelişmiş özelliklere sahip insansız hava aracıdır. Türkiye, Bayraktar AKINCI’nın uçuşuyla birlikte gelişmiş insansız hava aracına sahip 4 ülkeden biri oldu.
Terörle mücadelede başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere emniyet, Jandarma ve Milli İstihbarat Teşkilatlarının da aktif olarak kullandığı ve birçok harekatta Türkiye’nin gözü olan ve taarruz etme kabiliyeti bulunan “Akıncı TİHA” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen törenle geçen haftalarda TSK envanterine katıldı. Akıncı TİHA’ya ilişkin açılımı, menzili, ağırlığı, hızı ve özellikleri gibi merak edilen soruların yanıtları ve tüm detaylar bu yazımızda.
Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA)
AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), BAYKAR Milli SİHA/İHA Sistemleri Üretim ve Ar-Ge Tesisleri’nde geliştirilen ve Türkiye’nin en gelişmiş özelliklere sahip bir insansız hava aracıdır. İlk motor testlerini 1 Eylül 2019 tarihinde yapan Bayraktar AKINCI TİHA, testlerini de başarıyla tamamladıktan sonra, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan Çorlu Hava Meydan Üs Komutanlığı’nda ilk uçuş ve dinamik testini yaptı. Burada yapılan taksi ve koşu testlerinin tamamlanmasıyla birlikte TİHA ilk uçuşunu başarıyla bir şekilde gerçekleştirdi. Sorunsuz tamamlanan tam otomatik taksi ve 15.19’daki kalkışın ardından 16 dakika havada kalan Bayraktar AKINCI, seyir halinde gerçekleştirilen testlerin tamamlanmasının ardından ilk tam otomatik inişini de başarılı bir şekilde tamamladı.
24 saat havada kalabilecek kabiliyete ve 40 bin feet servis tavanına sahip olan Bayraktar AKINCI TİHA, 400 kilogram dâhili ve 950 kilogram harici olmak üzere toplam 1350 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle dikkat çekiyor. 5.5 ton kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar AKINCI TİHA, 2 adet 450 HP gücünde turboprop motor ile uçuş yapıyor. Bayraktar Akıncı TİHA aynı zamanda 2×750 HP ve 2×200 HP güç üreten motorlar için de farklı konfigürasyonlarla da uçabilecek şekilde geliştirildi ve tasarlandı.
Selçuk Bayraktar yaptığı açıklamada, AKINCI’nın seri imalat sürecinin devam ediyoruz. Ayda 1 veya 2 adet AKINCI TİHA üretim kapasitesine sahibiz ve bugüne kadar 9 adet üretildi ancak bunların hepsinin seri üretime girecek araçlar olmadığını belirtti.
- 40,000 Feet Uçuş İrtifası
- 28 Saat Havada Kalış Süresi
- Çift Yedekli SATCOM + Çift Yedekli LOS
- Tam Otomatik Uçuş Kontrol ve 3 Yedekli Otopilot Sistemi (Triple Redundant)
- Yer Sistemlerine Bağımlı Olmaksızın Tam Otomatik İniş ve Kalkış Özelliği
- GPS Bağımlılığı Olmaksızın Dahili Sensör Füzyonu İle Seyrüsefer Özelliği
- Tam Otomatik Seyir ve Rota Takibi Özelliği
- Seyir – Maksimum Hız 130 – 195 Knots
- Operasyonel – Maksimum İrtifa 30.000 feet – 40,000 feet
- Faydalı Yük Kapasitesi 1.500 kg
- Dahili Sensör Füzyonu Destekli Hassas Otomatik Kalkış ve İniş Özelliği
- Tam Otomatik Taksi ve Park Özelliği
- Yarı Otonom Uçuş Modları Desteği
- Hata Toleranslı ve 3 Yedekli Sensör Füzyonu Uygulaması
- Çapraz Yedekli YKİ Sistemi
- Özgün Yedekli Servo Aktüatör Birimleri
- Özgün Yedekli Lityum Tabanlı Batarya Birimleri
- Haberleşme Menzili LOS & BLOS
- Faydalı Yük – ISR Simultane EO/IR/LD, Çok Amaçlı AESA Radar & SIGINT
- Faydalı Yük – Mühimmatlar Lazer Güdümlü Akıllı Mühimmatlar, Füzeler
- Uzun Menzilli Stand Off Mühimmatlar
- İtki Tipi 2 x 750 HP veya 2 x 450 HP Turboprop Motor
- Kalkış ve İniş Pist (Otomatik)
- Maksimum Kalkış Ağırlığı 6000 kg
- Kanat Açıklığı 20 mt.
- Yükseklik 4.1 mt.
- Uzunluk 12.2 mt.