Jüpiter ve Satürn Kavuşumu Gerçekleşti
Bildiğimiz gibi Dünya da dahil olmak üzere, Güneş Sistemi etrafında belirli bir yörüngede dönen 8 gezegen bulunmaktadır. Gezegenler kendi yörüngesinde dolanırken bazen öyle bir an yaşanır ki, Dünya’dan bakıldığında birden fazla gezegen neredeyse yan yana görülebilir. İşte bu duruma kavuşum denir.
Büyük Jüpiter ve Satürn kavuşumu, 21 Aralık’ta gerçekleşti. Güneş Sistemi’nin en büyük 2 gezegeni, yaklaşık 800 yıllık aradan sonra ilk kez birbirlerine bu kadar yakın olarak Dünya’dan görülebildi. Gökbilimcilere göre Jüpiter ve Satürn’ün kavuşumu, hava koşullarına bağlı olarak 23 Aralık tarihine kadar görülebilecek. Güneş battıktan hemen sonra güneybatı yönüne doğru çıplak gözle bakılarak, gezegenler kolayca görülebilecek.
Dünya’dan bakıldığında Jüpiter ve Satürn birbirlerine çok yakın bir şekilde görülebilecek. Ancak uzayda milyonlarca mil uzakta kalacaklar. Böyle bir gezegen kavuşumunun tekrar 15 Mart 2080 yılında oluşacağı, bir sonraki büyük gezegen kavuşumunun ise 2400’lü yıllarda yaşanacağı ifade ediliyor.
Tarih boyunca gezegenlerin bu tür hizalanmaları büyük felaketlerden, İsa peygamberin doğumuna ve medeniyetlerin çöküşüne kadar birçok olayın habercisi olarak yorumlandı. Jüpiter ve Satürn’ün kavuşumu Hristiyanların inancına göre, 2000 yıl önce gökyüzünde görüldüğü söylenen en parlak ışığın kaynağı olabileceği öne sürülüyor.
Gezegenlerin, Güneş etrafında yörüngelerinin kesişmesi çok nadir olan olaylardandır fakat. Manchester Üniversitesi’nden gökbilimci Profesör Doktor Tim O’Brien yaptığı açıklamada: Bu olayın çok özel ve nadir bir olay olduğunu ve hiç kimsenin 400 yıl sonra burada olmayacağını, bu yüzden bu kavuşumu kaçırmamak için gözümüz gökyüzünde olmalı, dedi.
NASA Genel Merkezi’nde, Gezegen Bilimi Bölümünden gökbilimci olan Henry Throop, “Güneş sistemini, gezegenlerin her birinin kendi yörüngesinde koşucu olarak ve Dünya’nın stadyumun merkezine doğru olduğu bir yarış alanı olduğunu düşünebilirsiniz,” ifadelerini kullandı.