Kaya Gibi Sağlam Bir Böcek Geleceğin Uçaklarına İlham oldu
Kuzey Amerika’da keşfedilen “Demirkaplı” olarak bilinen bir böcek türü mercek altına alındı. Kaya gibi sağlam olan bu böcek türü, yaklaşık kendinden 40 bin kat ağırlıktaki darbelere dayanıklı olup, insanlığa birçok açıdan ilham olmuştur.
Latince adı “Phloeodes Diabolicos” olan böceğin üzerinden çok ağır bir cisim geçse bile nasıl paramparça olmadığını bulmaya çalışan uzmanlar, yaptıkları araştırmalara göre hayvanın dış kabuğunun “elytra” denilen bir maddeden oluştuğunu ve bu madde sayesinde böceğin dayanıklılık özelliğini oluşturan bir mekanizma olduğunu tespit etti.
Yaklaşık olarak 2 santimetre olan böceğin yapısının, insanlığa mühendislik, havacılık, uzay, inşaat ve birçok alanda ilham vermesi bekleniyor. Uzmanların araştırmalarına göre, küçük kara bir kaya parçasını andıran böceğin, zamanla kaybettiği uçma yetisinin yerine, demir kadar sağlam kanatlar geliştirdiğine inanılıyor.
Bu böcek türü insanlığın bulduğu metodlardan daha sağlam bir mekanizmaya sahiptir. Böcek, saldırı durumunda dış görünümü sayesinde ölü taklidi yapabilmektedir. Phloeodes Diabolicustaki yapboz benzeri iç içe geçmiş mekanizma sadece sağlamlığı değil, aynı zamanda böceğin daha esnek bir şekilde hareket etmesine de olanak sağlıyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre, böcekteki bağlantı ve eklem modelinin geleneksel yöntemlerden çok daha sağlam olduğu ortaya çıktı.
Özellikle hava kuvvetleri tarafından dikkat çeken bu böcek türü, dış kabuğunun sağlamlığı, gelecekti uçaklara ve uzay için tasarlanan uydular ve uzay araçlarına büyük ilham olacaktır. ABD’de yürütülen 8 milyonluk dolarlık araştırma projesi Amerika Hava Kuvvetleri tarafından finanse edilmektedir.