Türkiye Uzayın Kapısını Böyle Açtı

Uzay sanayisinde son yıllarda önemli başarılara ve gelişmelere imza atan Türkiye, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında elde edilen ve geliştirilen teknolojik yeniliklerle, Türkiye’nin uzay sınırını aşmasını ve uzayla ilgilenen ülkeler arasına girmesini sağladı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı projesiyle, ilk yerli sonda roketi, uzay sınırını aşan ilk Türk aracı oldu.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in “Türkiye uzayı gördü” sözleriyle kamuoyuna ilk müjdeyi vermişti. ROKETSAN Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi açılış töreninde bu müjde gün yüzüne çıktı.
Sonda roketi projesine uzanan yol, 2012 yılında Savunma Sanayi İcra Komitesinde alınan kararla, Türkiye’nin uzaya bağımsız bir şekilde erişmesi konusunda ilk adımlar atıldı ve bu alanda çalışmalara başlandı. Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi’nin kurulması görevi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından ROKETSAN’a verildi.
Türkiye’nin uzaya bağımsız ve kendi imkanlarıyla erişiminin sağlanması amacıyla 2018’de SSB ile ROKETSAN arasında, Mikro Uydu Fırlatma Sistemi Geliştirme Projesi (MUFS) imzalandı. Bu projenin 2025 yılında tamamlanması hedefleniyor.
Bu proje sayesinde 100 kilogram ve altındaki mikro uydular, yüksekliği minimum 400 kilometre olan, alçak dünya yörüngesine yerleştirilebilecek.
Dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu uydu fırlatma, uydu test etme, uydu üretme altyapısı ve üs kurma yeteneğine Türkiye bu proje kapsamında kavuşabilecek. Yerli ve milli uydumuz uzaya fırlatıldığında, hem savaş hem barış zamanında Türkiye’ye tarımdan savaş istihbaratına kadar her alanda ülkenin geleceğine katkı sağlayacak ve ülkemize güvenilir bilgi akışı sağlayacak.
Sonda roketine ilişkin test çalışmaları ve geliştirme projeleri, paydaş firmalar ve enstitülerle birlikte devam ediyor. Türkiye’nin 4 yılda uzaya erişilmesi beklenirken, 3 yıllık çalışma sonunda Türkiye tamamen kendi araştırdığı ve geliştirdiği teknolojilerle uzaya ilk adımını atmış oldu.
Roket, katı yakıt ile uzaya gönderildi. Daha sonraki denemelerde hem katı hem de sıvı yakıtla test yapılacak. ROKETSAN tarafından, hibrit yakıtlı motor geliştirme faaliyetleri de devam ediyor.