Türkiye’nin Uzaydaki Filosu Artıyor

İnsanoğlu var olduğundan bu yana doğanın insanoğluna çizdiği sınırları aşmak için mücadele vermiştir. İşte insanlığın aştığı doğal sınırlardan biride uzaydır. Son yıllarda devletlerin uzay alanındaki çalışmaları her geçen gün artmaktadır. Uzay alanında yapılan çalışmalar, ülkeler arasındaki uzay rekabetini kızıştırmaktadır. Türkiye’de son yıllarda yapılan uzay araştırmaları, bu rekabette ülkemize her geçen gün gücüne güç katmaktadır.
Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye, askeri istihbarat uydusu Türksat 5A’nın kendi yörüngesine fırlatılmasıyla, aktif uydu sayısı 7’ye ulaşacak. Türkiye’nin 3 adet haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B) uydusu ve 3 adet gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve Rasat) uydusu olmak üzere toplam 6 adet aktif uydusu bulunuyor.
Türkiye’nin ilk uydu denmesi olan Türksat 1A, 24 Ocak 1994’te uzaya gönderildi ancak fırlatıcı rokette çıkan sorun sebebiyle okyanusa düştü. Uzay ve uydu yatırımlarına devam eden Türkiye, 10 Ağustos 1994’te Türksat 1B ile uzayda ilk yerini aldı.
Airbus D&S tarafından üretim süreçlerini ve zorlu test aşamalarını geçerek hazır hale gelen Türksat 5A uydusu 2 Ekim’de Türksat’a teslim edildi. Türksat 5A için 2017 yılında imzalanan sözleşme sonrası, Airbus’ın Fransa- Toulouse şehrindeki tesisinde üretime başlamıştı. Uydu ileriki zamanlarda SpaceX firmasının ABD’de bulunan Cape Canaveral’daki fırlatma tesisine gönderilecek. Yaklaşık bir ay kadar sürecek fırlatma hazırlıkları tamamlandıktan sonra, 30 Kasım’da Falcon Roketi ile uzaya fırlatılacak.
Türksat 5A uydusu tamamen elektrikli itki sistemine sahiptir. Uydunun 31 doğu yörüngesindeki yerine ulaşması için tahmini dört ay sürmesi ve 2021’in ikinci çeyreğinde hizmete başlaması hedefleniyor.
Uzay ve uydu alanındaki yatırımlarını ve rekabet gücünü her geçen gün artıran Türkiye, Türksat 5B haberleşme uydusunu 2021’de hizmete almayı planlıyor.