Uçaklar Hakkında Herkesin Merak Ettiği 10 Bilgi
Mühendislik harikası olan uçaklar hakkında birçok detay vardır. Motorundan kokpitine lastiğinden gövdesine her parçasının ayrı ayrı amacı vardır. Bu yazımızda uçaklar hakkında merak edilen 10 ilginç bilgiyi sizler için derledik.
Mühendislik harikası olan uçaklar hakkında birçok detay vardır. Motorundan kokpitine lastiğinden gövdesine her parçasının ayrı ayrı amacı vardır. Bu yazımızda uçaklar hakkında merak edilen 10 ilginç bilgiyi sizler için derledik.
1) İlk Uçak Ne Zaman İcat Edildi?
Uçaklar hakkında en merak edilen konulardan biri ne zaman icat edildiğidir. İlk uçak, Wright Flayer 17 Aralık 1903 yılında, Orville Wright ve Wilbur Wright kardeşler tarafından yapılan uçuş ile dünyaya duyuruldu. İlk uçuş yaklaşık 1 dakika sürdü, 120 metre gidildi ve 12 kilometre hızdan azdı.
2) Dünya’nın En Eski Havayolu Hangisi?
Dünyanın en eski hava yolu şirketi, 1919 yılında kurulan Hollandalı KLM Havayoludur. KLM Flemenkçe, Koninklijke Luchtvaart Maatschappij yani Kraliyet Havayolları’nın baş harflerini temsil etmektedir. İlk uçuşunu 1920 yılında Amsterdam- Londra arasında yapmıştır. Bugün, KLM şirketi, 200 uçaktan oluşan filosu ile yılda 30 milyondan fazla yolcu taşımaktadır.
3) Dünya’nın En Büyük Uçağı
Dünyanın en ağır uçağı yaklaşık 650 ton ağırlığındaki Antonov An-225’tir. Kanat açıklığına göre ise, Microsoft’un kurucu ortaklarından Paul Allen’in ortak olduğu şirket tarafından 2018 yılında tanıtılan Stratolaunch uçağıdır. Stratolaunch, 73 metre uzunluğa, 117 metre kanat açıklığına ve 15 metre yüksekliğe sahiptir.
4) Dünya’nın En Hızlı Uçağı Hangisi?
Uçakların ilk icadından bu zamana kadarki en yüksek irtifada ve en hızlı uçan uçak saatte 3.530 kilometre hıza ulaşan Lockheed SR-71 Blacbird oldu. Dünyanın en hızlı uçağı denmesinin sebebi ise, sesin 3 katı hızına yani Mach 3’e (saatte 3540km/h) ulaşabilmesidir.
5) Uçaklardaki Kara Kutu Neden Siyah Değil?
Resmi adı ‘Flight Data Recorder (Uçuş Verileri Kaydedicisi)’ olarakta bilinen kara kutu aslında parlak turuncu renge boyanmıştır. Parlak turuncu renkte boyanmasının sebebi ise, bir kaza anında kara kutunun kolayca bulunabilmesini sağlamasıdır.
6) Uçaktaki En Kirli Yer Banyo Değil
Hepimizin aklına ilk başta banyo geldi aslında öyle değil. Uçaklardaki en pis yer, yemeğimizi yediğimiz tepsi masasıdır. Yapılan araştırmalara göre tepsi masamızda sifona göre 8 kat daha fazla bakteriye rastlandı. Bir sonraki uçak seferinde masanızı silmeyi unutmayın. 😊
7) Pilotlar ve Yardımcı Pilotlar Uçuş Sırasında Neden Farklı Yemek Yerler?
Havayolu firmalarının pilotlara uyguladığı çeşitli kurallar vardır. Ancak büyük çoğunluğunda ortak olan bir kural vardır. Birinci pilota verilen yemek ile yardımcı pilota verilen yemek ve meze aynı değildir. Bunun sebebi herhangi bir gıda zehirlenmesinde diğer pilotun uçağı güvenli ve sağlıklı bir şekilde kullanabilmesidir.
8) Uçaktaki En Güvenilir Koltuk Neresi?
Uçuş kazalarından sonra yapılan araştırmalara göre, bir çarpışma sırasında uçağın arka üçte birlik kısmındaki koltukların yüzde 32 ölüm oranına sahip olduğunu, orta üçte birlik bölümde yüzde 39 ve ön üçte birlik bölümde yüzde 38 olduğu tespit edildi. Kısacası uçakta en güvenilir koltuk yoktur.
9) Uçaklar Neden Gökyüzünde iz Bırakır?
Uçakların gökyüzünde uçarken arkasında bıraktıkları bu beyaz çizgiler, sadece yoğunlaşma izleridir, dolayısıyla teknik adları “contrails”dir. Uçak motorları, yanma sürecinin bir parçası olarak su buharı salmaktadır. Bu sıcak su buharı egzozdan dışarı pompalandığında ve üst atmosferin daha soğuk havasına çarptığında, gökyüzünde o kabarık beyaz çizgileri oluşturur. Kısacası, dışarısı soğukken nefesimizi gördüğümüz tepkiyle aynıdır.
10) Penceredeki Delikler Ne İşe Yarar?
Yolculuk sırasında pencereden dışarı bakarken, penceredeki küçük delik hepimizin dikkatini çekmiştir. Uçak camları üç ayrı katmandan oluşmaktadır. Dış cam basıncı dengeler, orta cam içeride hasar oluşmasını önler ve iç cam ise delik sayesinde hava akışını kontrol etmektedir. Zira uçak havalanırken içinde ve dışında büyük bir basınç farkı oluşur. Bu delik sayesinde iç ve dış basınç dengelenir. Küçük deliğin diğer amacı ise uçak camındaki buğulanmayı önlemektir.