Uçaklar Pisti Neden Pas Geçer?
Bu yazıyı okurken kendimizi bir uçak yolculuğunun sonlarında hayal edelim. Kemerlerimizi bağlamış, koltuğumuzu dik pozisyona getirmiş ve uçağımızın iniş yapmasını bekliyoruz. Uçağımız tam iniş yaparken bir anda tırmanışa geçti ve yolculuğumuzun süresi uzadı. Uçağımız bu olayda pisti pas geçmiş oldu.
Bu yazıyı okurken kendimizi bir uçak yolculuğunun sonlarında hayal edelim. Kemerlerimizi bağlamış, koltuğumuzu dik pozisyona getirmiş ve uçağımızın iniş yapmasını bekliyoruz. Uçağımız tam iniş yaparken bir anda tırmanışa geçti ve yolculuğumuzun süresi uzadı. Uçağımız bu olayda pisti pas geçmiş oldu. Bu yazımızda uçakların pisti pas geçmesi nedir ve uçaklar neden pisti pas geçer? Sorularını cevapladık.
Güvenli ve emniyetli iniş ve kalkış yapmak pilotlar ve yolcular için son derece önemlidir. Ancak bazı durumlar vardır ki pilotlar herhangi bir sebepten dolayı iniş yapmaz ve pisti pas geçerler. Havacılıkta sıklıkla karşılaştığımız terimlerden biri olan pas geçme yani “Go around” inişe geçmekte olan bir uçak pilotunun herhangi bir sebeple iniş yapmayıp pisti pas geçerek irtifa kazanmasıdır.
Pas Geçme (Go Around) Nedir?
Pas geçme işlemi, pilotun kuleden izin aldıktan sonra, inişe engel olabilecek bir sebepten dolayı iniş yapmayıp pisti pas geçme sonucunda uygulanan bir prosedürdür. Pas geçme kendi arasında ilk safha, ara safha ve son safha olarak üçe ayrılıyor. İlk safha, pas geçme noktasından başlayıp, tırmanışa başlama noktasında son buluyor. Ara safha, tırmanışa başlama noktası ile 50 metre minimum engel açıklığı arasını kapsıyor. Son safha ise 50 metre minimum engel açıklığı ile uçağın yeni bir yaklaşmaya, beklemeye ya da yol safhasına geçtiği noktaya kadar uzanıyor. Bu safhalara göre direkt ve dönüşlü olmak üzere 2 pas geçme prosedürü uygulanıyor. Direkt pas geçme, kule tarafından tekrar vektör(yön) verilene kadar uçakların pist etrafında uçmaya devam etmesidir. Dönüşlü pas geçme ise, uçak bir noktadan veya belirlenmiş irtifadan dönüş yapıp uçuşun kalan kısmını tamamlamasıdır. Pas geçmenin birçok sebebi vardır;
- Kuleden habersiz piste çıkan araç veya uçak.
- İniş yapacak uçaktan önce inen uçağın pisti çeşitli sebeplerden dolayı terk edememesidir.
- Piste atlayan veya uyuya kalan hayvanlar.
- Çapraz rüzgarlar, düşük görüş, sağanak yağış ve fırtına gibi olumsuz hava şartları.
- Uçakta oluşan teknik problemler.
- Pilotun düşük görüş açısı.
Uçaklar pas geçtikten sonra, tekrar irtifa kazanırlar ve bu esnada kule ile irtibatta kalıp ve uygun koşulların sağlandığı takdirde iniş yapılmasına izin verilir. Fakat uygun koşullar hala sağlanamamış ise uçak bir pas geçme daha yapabilir veya başka bir havalimanına yönlendirilir.