DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Uluslararası Uzay İstasyonu Nedir?

Uluslararası Uzay İstasyonu (International Space Station- ISS), Dünya yörüngesine yerleştirilmiş teknolojik bir uzay üssüdür. Bir araya getirilen birçok modüllerin birleştirilmesinden oluşur. İlk modülü 1998 yılında fırlatıldı. Daha sonra her geçen yıl modüller eklendi. İlk astronot ekibi 2 Kasım 2000 tarihinde gitti.

Uluslararası Uzay İstasyonu Nedir?
10.08.2020
870
A+
A-

Uluslararası Uzay İstasyonu (International Space Station- ISS), Dünya yörüngesine yerleştirilmiş teknolojik bir uzay üssüdür. Bir araya getirilen birçok modüllerin birleştirilmesinden oluşur. İlk modülü 1998 yılında fırlatıldı. Daha sonra her geçen yıl modüller eklendi. İlk astronot ekibi 2 Kasım 2000 tarihinde gitti.

Uluslararası uzay istasyonu, bilimsel, mühendislik ve araştırma odaklı, bugüne kadar gönderilmiş en büyük yapıdır. Uluslararası uzay istasyonu, 15 ülkeyi temsil etmektedir ve 5 farklı uzay ajansı tarafından üretimi, tasarımı ve yönetimi gerçekleşmektedir. Tübitak, ISS ile çalışmalar yapmaktadır ama Türkiye resmi bir üyesi değildir.

Uzay İstasyonu Ne Kadar Büyük?

Uluslararası uzay istasyonu bir spor odası, 2 banyo ve 5 yatak odasına sahiptir. 6 astronotun rahatlıkla yaşamını sürdürebileceği bir istasyondur. Bitiş alanları da dahil olmak üzere bir futbol sahasını kapsayacak büyüklüktedir. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya gibi birçok ülkenin laboratuvarları bu istasyonda bulunmaktadır.

Uzay İstasyonunda Yaşam

ISS yeryüzünden 400 km yukarıda bulunmaktadır. Dünya çevresinde 28.000 km/s hızla dönmektedir. Dünyanın çevresinde tam bir tur atması yaklaşık 90 dakika sürmektedir. Bu zaman içerisinde astronotlar yaklaşık 16 defa gün doğumunu ve gün batımını görmektedir. Bu yüzden Astronotların biyolojik saatlerinin bozulmaması için uyurken karanlık bir ortam oluşturulur.

Astronotların günlük çalışma süresi ortalama 10 saattir. Uzay istasyonundaki astronotların yaşamını sürdürebilmeleri için bazı gereksinimlerin karşılanması gerekir. Uzay istasyonunda oksijen, suyun elektrolizi ile elde ediliyor. Uzay istasyonunda yemek için bir mutfak bulunmuyor, hazır, dondurulmuş ve kurutulmuş yiyecekler tüketiliyor. İstasyonda astronotlar idrarlarını özel yapılmış tuvaletlere yaparlar. Enerji ise istasyonun etrafına döşenmiş güneş enerji panellerinden sağlanır.

Uzay İstasyonu Ortakları

Uluslararası uzay istasyonu projesi 15 ülkeyi temsil etmektedir ve 5 katılımcı uzay kuruluşu tarafından projelendirilmiştir, bunlar:

  • NASA
  • ROSCOSMOS (Rusya Uzay Ajansı)
  • ESA (Avrupa Uzay Ajansı)
  • Kanada Uzay Ajansı
  • Japonya Uzay Keşif Ajansı

Uzay İstasyonu Neden Önemli?

Uzay ajansları, uzaydaki hayat ve uzay hakkında daha fazla bilgi edinmek için uzay istasyonunu kullanıyorlar. Uzay istasyonunda bulunan sağlık ekipleri uzay yaşamının insan üzerindeki etkilerini inceliyorlar. Böylece astronotlar başka bir gezegene gidecekleri zaman. Aylar ve yıllar boyunca uzun süreli yolculuklarda, mikro yerçekiminin sağlığını nasıl etkilediğini bilirler. Uzay istasyonunda Dünya’da yapılamayacak deneyleri yapacak laboratuvarlar bulunmaktadır. Bu yüzden uzay istasyonunda yapılan deneyler insanlık açısından önemli bir değere sahiptir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.